[...] tuńczyk w puszce jest również bardzo wygodny, możemy zjeść go z makaronem, ryżem czy waflami ryżowymi. Jaja Kurze jaja od lat cieszą się uznaniem wśród kulturystów, nie bez powodu. Białko jaja kurzego jest białkiem wzorcowym. W dodatku jaja są bogatym źródłem prozdrowotnych składników, witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczy. Jedno jajko [...]
Pewien kulturysta starej szkoły twierdzi, iż kiedyś nie było odżywek, a kulturyści unikali produktów nabiałowych, ze względu na estrogeny. W tym samym materiale „Dziadzia Kulturysta” opowiada, iż najpopularniejszymi środkami w kulturystyce były metanabol i nandrolone. Przecież to nie ma żadnego sensu. Unikać nabiału, który zawiera znikome ilości [...]
[...] karierze zakończył przygodę z kulturystyką w 1997 r.). Gdyby to kogoś nie przekonało, to w materiale filmowym z tamtych lat (prawdopodobnie z 1992 r.), Coleman (rzekomo bez dopingu) miał liczące: 53 cm ramiona, 137 cm klatkę piersiową 96 cm uda 74 cm obwód w pasie Znałem jednego człowieka, który miał naturalnie 45 cm obwodu ramienia, tylko [...]
Aby odpowiedzieć w pełni na to pytanie, należy najpierw doprecyzować, co autor tego pytania rozumie przez pojęcie „masa”. Najczęściej w słowie „masa” kryje się tak naprawdę masa mięśniowa. Jednak są również osoby, które choćby ze względów związanych ze zdrowiem, muszą zwiększyć ogólnie wagę swojego ciała. Na potrzeby tego artykułu przyjmę, że [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Na temat budowania masy krąży wiele nieprawdziwych informacji. W tym krótkim tekście bez nadmiernego zagłębiania się w szczegóły postaram się przedstawić najważniejsze kwestie z tym związane. Poglądy dotyczące diety i treningu podlegają ewolucji, niestety, wielu trenerów i osób uznawanych za duchowych przewodników środowiska kulturystycznego nadal [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
[...] odżywką ISO CLEAR, przynależącą do linii ALLNUTRITION PRO+. Dostarczenie białka przed wysiłkiem może pomóc w ochronie mięśni przed nadmiernymi mikrouszkodzeniami. W celu bezpośredniego wsparcia regeneracji odżywki białkowe stosuje się również w okresie do 30 minut po treningu. Ten okres jest szczególnie ważny, ponieważ rozszerzone naczynia [...]
[...] nie tylko poprawi pracę metabolizmu, ale również skutecznie wpływać będzie na parametry zdrowotne. Ich obecność może przyczynić się do spadku poziomu cholesterolu. Kofeina bezwodna, której znajdziemy 100-200mg na porcję. Jej działanie skutecznie nasila procesy termogeniczne. Kofeina dość często spotykana jest w spalaczach tłuszczu, ze względu [...]
[...] czas gotowania około 8-10 minut. Minusy: obecność glutenu, błonnik w sporej ilości może być minusem w przypadku osób ze sporym udziałem węglowodanów w diecie. 2. Makaron bezglutenowy kukurydziany Pastani 500 g Dostępny jedynie w Biedronce makaron kukurydziany, bezglutenowy. Smak przypominający zwykły makaron durum. Niestety kukurydza jest [...]
[...] zdrowia m.in. rakotwórcze – tylko…, że aż 87% naukowców z USA zrzeszonych w ramach American Association for the Advancement of Science twierdzi, iż podobne modyfikacje są bezpieczne dla człowieka. Istnieje wiele badań obejmujących podaż bardzo dużych ilości białka (np. 4,4 g/kg m.c.), nie stwierdzono w żaden sposób, by było to szkodliwe dla [...]
[...] kura karmiona jest paszą z przewagą kukurydzy. Od jakiegoś czasu na opakowaniach oprócz rozmiaru, ilości jaj oraz jakości chowu producenci umieszczają takie hasła jak: „Jaja bez GMO” - ma to oznaczać, że kury spożywają pasze wolne od GMO, ale prawda jest taka, że wszystkie jajka są wolne od GMO, bez względu na to, jakimi paszami karmione są kury. [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
[...] dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest naprawdę. Niemniej jednak mamy zupełnie inny powód, by unikać białka sojowego. Badania pokazują, że soja jest praktycznie bezużyteczna w stymulowaniu syntezy białek mięśniowych. Badacze podali 30 osobom 0 gramów białka - wodę, 20 gramów soi lub 40 gramów soi w spoczynku i po ćwiczeniach [...]
Nie zawsze dobrym pomysłem jest stosowanie wskaźnika BMI. Nie tylko nie nadaje się dla sportowców, ale wskazuje, że kulturyści, trójboiści czy strongmani są otyli. Wskaźnik ten nie uwzględnia składu ciała, ale tylko wagę. Podsumowanie Nie da się obliczyć idealnej wagi oraz wymiarów, bo każdy człowiek ma inne proporcje tłuszczu, mięśni, kości o [...]
Ten artykuł ukazuje się na początku nowego roku. W życiu osoby zainteresowanej przyrostem masy mięśniowej - pytanie dodatkowe: kto nie powinien być zainteresowany tym celem…? - jest to najczęściej czas przeznaczony na "masę”. Być może będziesz mógł oszczędzić część tych pieniędzy, zastępując niektóre potrawy z mięsa i ryb, potrawami opartymi o: [...]
[...] oraz w nerkach) glukoza powstaje np. z aminokwasów (biorą się np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych) insulina hamuje glikogenolizę (rozpad glikogenu, czyli zmagazynowanej w mięśniach i wątrobie energii w postaci spichrzonej glukozy => glikogenoliza. Ten [...]
Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]
Każdy z nas zapewne zastanawiał się, jaki jest klucz do zbudowania masy. Wiele osób sądzi, że istnieje jakiś tajny sposób - plan dietetyczny lub treningowy, którym profesjonaliści dzielą się tylko między sobą. Niestety, prawda jest taka, że nie jest to żaden sekret - kluczem jest ciężka praca. Wszystko, o czym należy pamiętać to odpowiednio [...]
Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]